Twentse innovatie geeft sneller duidelijkheid over slaapapneu

In Twente doen we het samen. De vorig jaar op de markt gebrachte screeningstool OSAsense blijkt een succesvol voorbeeld daarvan. De Twentse uitvinding om snel en eenvoudig uit te sluiten of een patiënt slaapapneu heeft, slaat boven verwachting aan. Uit de onlangs gehouden evaluatie onder de huisartsen blijkt dat twee keer zoveel patiënten zijn gescreend als tevoren verwacht en dat 180 huisartsen in de regio Twente de tool toepassen, met meetbare positieve resultaten als gevolg. Na de introductie van OSAsense in Twente volgen nu ook de regio’s Zwolle en Groningen.

Zorgvernieuwing

Bij de totstandkoming van deze innovatieve werkwijze is intensief samengewerkt tussen de Twentse zorggroepen THOON en FEA, zorgverzekeraar Menzis, het Medisch Spectrum Twente (MST) en de Haaksbergse start-up DiagnOSAS.

Elra Eppink, Staffunctionaris Kwaliteit en Beleid bij FEA: ‘Het typeert de Twentenaren dat het gewoon gedaan wordt. Het is mooi dat de huisarts op deze manier gebruikmaakt van de in Haaksbergen ontwikkelde technologie. Het bedrijf is erg servicegericht. Het investeerde veel tijd en energie in de implementatie van de tool, door in de huisartsenpraktijk uitleg te geven.’ Na Twente volgen nu ook de regio’s Zwolle en Groningen.

Verwachting en realiteit

De verwachting voor dit eerste jaar was dat huisartsen van de zorggroepen FEA en THOON gezamenlijk 800 patiënten zouden screenen. Dat zijn er 1.674 geworden. Een ruime verdubbeling van de verwachte aantallen. Daarnaast was de schatting dat 20% van de patiënten in de eerstelijn (huisarts) blijft en 80% wordt doorverwezen naar de tweedelijn(ziekenhuis). Uiteindelijk is 33% van de patiënten in de eerstelijn gebleven en is slechts 67% doorverwezen. Verder zijn steeds meer huisartsen dan de eerder opgegeven 60 huisartsen de screeningstool gaan gebruiken, namelijk 180 in totaal. Minder doorverwijzing betekent niet alleen gemak voor de patiënt, het is ook kostenbesparend.

“De test heeft mij meer duidelijkheid gebracht. Met name over uitsluiten van slaapapneu als oorzaak van mijn vermoeidheid.” (patiënt uit Almelo)

“Na het gebruik van OSAsense bleek dat er een vermoeden was van slaapapneu. Ik werd direct doorverwezen naar het ziekenhuis. Helaas was de wachtlijst daar lang. Uiteindelijk is slaapapneu geconstateerd. (heer Damveld – Almelo)

Vermoeden slaapapneu

Tot vorig jaar werden patiënten bij een vermoeden van OSAS, kortweg slaapapneu genoemd -wat betekent ‘het stokken van de adem tijdens de slaap’- meestal direct doorverwezen voor een uitgebreid slaaponderzoek in het ziekenhuis. Een traject, dat grote impact heeft op de patiënt zelf. Hij/zij moet in een vreemd bed slapen en krijgt allerlei sensoren opgeplakt. Bovendien staat voor een dergelijk onderzoek een wachtlijst van weken tot maanden. Pas na enkele weken kan worden vastgesteld of iemand slaapapneu heeft. Kortom een intensief traject, dat nu alleen ingezet wordt als er echt een vermoeden bestaat op OSAS. De diagnose wordt dan definitief vastgesteld door een medisch specialist in het ziekenhuis.

Het belang van slaap

Slaap is voor ieder mens belangrijk. Daarom wordt ook ingezet op patiënten die slaapproblemen hebben, goed en tijdig te helpen. Het is belangrijk dat patiënten worden behandeld. Bij onvoldoende slaap functioneren mensen overdag minder goed. Bovendien kan het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, worden verkleind door patiënten met slaapapneu tijdig te diagnosticeren.

Werking OSAsense

OSAsense is speciaal voor huisartsen ontwikkeld. Het is een online vragenlijst en een slaaponderzoek dat de patiënt thuis zelf kan uitvoeren. Hij/zij krijgt een speciaal polshorloge om met een sensor die aan een vinger wordt bevestigd. Dit apparaat meet het zuurstofgehalte in het bloed. Een software-algoritme analyseert na afloop de data en kan vaststellen of bij iemand tijdens het slapen het ademen is gestokt en hoe vaak dat gebeurde.
De laagdrempelige tool voor huisartsen vindt juist die patiënten met asymptotische klachten. Met andere woorden patiënten waarbij je niet op het eerste oog inschat dat ze last hebben van slaapapneu omdat ze bijvoorbeeld juist geen overgewicht hebben of een man van middelbare leeftijd zijn.

Meer informatie?

Neem contact op met Huisarts in Twente.
Lees ook over een andere zorginnovatie in Twente: VS/PA in de huisartsenpraktijk

 

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja