Theatertour Huisartsopleiding Nederland

In het uiterst knusse Vestzaktheater aan de Walstraat in Enschede vond afgelopen woensdag een bijzondere bijeenkomst plaats. Filosoof en medisch ethicus Menno de Bree, zelfverklaard vrolijk pessimist nam een groep van ongeveer 30 6e jaars co-assistenten en basisartsen mee op de zoektocht hoe je nu tot goede keuzes in je leven komt.  Keuzes m.b.t. een partner, wie wil je zijn, wat wil je doen, hoe wil je leven en voor de jonge dokters: welk vak ga je nu kiezen. In hoeverre zijn de waarden die nu, anno 2020, als belangrijk ervaren worden wel goede waarden en bestaan ze wel? Vormen: “in balans zijn, optimist zijn, nuttig werk doen, in het nu leven, je droom verwezenlijken en doen wat je wilt” de ideale combinatie naar een goede keuze? Menno de Bree was hier op uitnodiging van de Huisartsopleiding Nederland in samenwerking met de huisartsopleiding VUmc, locatie Hengelo.

Na het uitkomen van “ the origine of species”  van Darwin in de 19e eeuw, schreef Nietzsche ” God is dood”. Hij bedoelde daarmee dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons leven. Je bent wat je doet, dus dan is goed kiezen essentieel en als je iets fout doet faal je dan als mens? En dat is precies zoals we nu in het leven staan.

Hoe kies je nu uit alle mogelijkheden dat ene beroep, of die ene partner die bij jou past? Kan dat eigenlijk wel? Als we zo verantwoordelijk voor ons geluk zijn verklaard dat het hoge percentage burn-out onder werkenden en levert dat ook de keuze -stress op? Interactief en vol humor liep Menno met ons de bovengenoemde waarden langs: eigenlijk zijn we altijd op weg naar balans en bereiken we die nooit. Maar we doen wel alsof.. En is stijlvol verwerken van tegenslag een krachtiger eigenschap dan het streven naar cadeaus van het leven.  Zo zorgt optimisme, – het wordt beter als we ons goed inspannen- tot teleurstellingen, maakt de nuttigheid van je werk tot een instrumenteel onderdeel van een proces en stimuleert dit je eigen denken niet. Aldus Menno.

Kiezen betekent ook altijd iets verliezen. Wees niet bang om te kiezen en als je niet tevreden bent met je keuze, draag het in stijl en kies wat anders.

We kregen geen antwoorden van Menno, maar wel veel om eens goed over na te denken. Na afloop hebben de basisartsen en co-assistenten met het aanwezige docenten team van de opleiding uitgebreid nagepraat over deze avond, de ideeën van Menno en wat de huisartsopleiding te bieden heeft. In juni volgen informatieavonden over de huisartsopleiding zowel in het MST als ZGT voor de Anios en Co-assistenten. Berichtgeving hierover volgt.

Rob Corsten
Huisarts-docent, coördinator huisartsopleiding locatie Hengelo van VUmc
r.corsten@amsterdamumc.nl

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja