Scholing laaggeletterdheid gefinancierd door AOF-gelden

Taal maakt GEZONDER, scholing met thema Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden mogelijk gemaakt door Twentse AOF-gelden

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Ongeveer een vierde van de volwassen Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Laaggeletterden hebben moeite met het begrijpen en lezen van informatie of het opvolgen van instructies. Dit kan gevolgen hebben voor het juiste medicijngebruik of therapietrouw. Er wordt door deze groep ook minder vaak gebruik gemaakt van preventieve screening voor ziekten. Diagnoses voor ziekten worden vaker in een later stadium vastgesteld. Door de beperkte gezondheidsvaardigheden en de beheersing van het Nederlands zijn zij minder goed in staat tot zelfmanagement.

In opdracht van Huisartsenzorg Twente (HZT) en gefinancierd door het achterstandswijken ontwikkelingsfonds (AOF) organiseren de zorggroepen FEA-CHPA en SHT-Thoon Twentebreed 8 scholingen op het gebied van laaggeletterdheid. De scholing met het thema Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is bedoeld voor alle doktersassistentes en praktijkondersteuners werkzaam in het HZT-gebied.

De scholingen worden georganiseerd door Pharos, het landelijk expertisecentrum dat bijdraagt aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. De scholingen worden gegeven door een docent samen met een trainingsacteur.

De eerste 2 scholingen hebben in april plaats gevonden en zijn heel goed ontvangen door de deelnemers: ‘de scholing is erg praktisch is door de tips en trucs om beter te kunnen signaleren. Daarnaast is het leuk om dit meteen zo realistisch mogelijk te oefenen met een acteur. Je krijgt meer handvatten om het thema bespreekbaar te maken. Kortom je gaat anders naar de patiënten kijken.’ Een ander vertelt: “Heel leerzaam! Eigenlijk zou elke (dokters)assistente deze cursus moeten volgen. Je krijgt meer inzicht in de patiënt en ook meer begrip. De tools die je meekrijgt zijn niet alleen toepasbaar op laaggeletterden, maar op veel meer patiënten”.

Er zijn voor 2023 nog 6 scholingen gepland op verschillende locaties in Twente. De uitnodiging wordt verzonden per mail naar de huisartsenpraktijk en aanmelden kan via https://twente.corpio.nl/scholingen/listCourseSessions.

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja