Sinds juli 2024 heeft Huisartsen Oranjehoek in Vroomshoop een gediplomeerd Ouderenzorg Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH) in de praktijk. Kitty Dorman heeft via DOK-h een opleiding hiervoor gevolgd.
Kitty werkt inmiddels 19 jaar als doktersassistente. Zij heeft veel affiniteit met de ouderenzorg en ondersteunt al enige tijd de praktijkondersteuner ouderenzorg, die door praktijkgrootte en toenemende zorg voor kwetsbare oudenzorg niet al haar taken alleen kan doen.
Kitty zocht naar informatie en voorbeelden om als doktersassistente een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan deze groep. Zo kwam ze terecht bij de opleiding Ouderenzorg Spreekuurondersteuner Huisarts. Een pittige opleiding die 6 maanden duurde, bestaande uit 3 e-learnings, 4 bijeenkomsten en diverse praktijkopdrachten voor in het portfolio.
Voor de praktijk is het opleiden van een Ouderen SOH een waardevolle inzet in het kader van Meer Tijd voor de Patiënt ( MTVP ). Kitty pakt nu op een gestructureerde manier taken op rondom de ouderenzorg, waardoor de huisarts en de praktijkondersteuner ontlast worden en zij zich kunnen bezig houden met de complexere zorgvragen.
Kitty: “Als SOH Ouderenzorg ben ik op maandagmiddag uitgepland. Ik ga bij mensen thuis langs om de kwetsbaarheid in kaart te brengen. Deze visites duren minstens een uur en daar komt dan nog de administratie bij op. Het is daarom super fijn voor de huisarts dat zij deze tijd ergens anders aan kunnen besteden. En op deze manier komt er vaak veel meer op tafel dan in een consult tijdens het spreekuur.
Naast de visites is er nu ook veel meer kennis over ouderenzorg in huis. Kitty fungeert als een vraagbaak voor haar collega’s. Ook spreekt ze de partners in het geriatrie netwerk regelmatig. Daardoor zijn de lijntjes veel korter en worden signalen van kwetsbaarheid eerder opgepakt en komen deze sneller op de juiste plek terecht. We proberen samen de zelfregie en zelfredzaamheid van de ouderen in onze praktijk te bevorderen.
Kitty: “Ik merk dat de mensen heel erg dankbaar zijn als je langs komt. Je leert de ouderen op een andere manier kennen en er wordt meer tijd voor ze genomen. Deze generatie is zeer bescheiden en hebben altijd veel te vertellen. Je ziet de ouderen opbloeien tijdens mijn huisbezoek vanwege de oprechte belangstelling en tijd die ze krijgen.
Het heeft mijn werkplezier echt vergroot, omdat het zorgt voor verdieping van mijn vak als doktersassistente. Door de uren die er voor vrijgemaakt worden, kan ik er ook mijn energie en enthousiasme in kwijt. Ik vind het geweldig wanneer huisartsen/collega’s me benaderen over een kwetsbare oudere en ik hun kan ontlasten. Dat maakt dat ze zien dat het absoluut een toegevoegde waarde heeft om een SOH ouderenzorg in de praktijk te hebben én dat ik gewaardeerd word om het werk dat ik uitvoer.
Ik zou absoluut andere assistentes aanraden om deze opleiding te volgen. Naast de meerwaarde voor de praktijk en de ouderen, heeft het ervoor gezorgd dat mijn takenpakket uitgebreider is geworden en haal ik meer voldoening uit mijn werk. Ik kan mijn werkzaamheden prima combineren. Dat is een kwestie van goed plannen.”