LOVAH heeft nu ook een activiteitencommissie in Twente!

Huisarts ben je nooit alleen. Of je nu in een HOED werkt of als solist, je zult altijd te maken hebben met collega-huisartse en specialisten. En je werkt beter samen als je elkaar al een beetje kent. Dus waarom zou je dan niet alvast tijdens je opleiding beginnen te bouwen aan een fijn netwerk? Lotte Braam volgt de huisartsopleiding in Twente en vertelt over haar bijdrage in de LOVAH.

Ik ben in maart 2022 begonnen aan de huisartsopleiding in Twente. Nog voordat ik mijn eerste dag in de praktijk doorbracht was ik al gestrikt als secretaris van de congrescommissie van de LOVAH (Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen). Het jaarlijkse congres, dat in Rotterdam zou plaatsvinden, was al goed en wel georganiseerd, maar door het meermaals uitstellen van de congresdatum door COVID-restricties waren enkele bestuursleden inmiddels gewisseld. Dit kwam erop neer dat ik alleen de laatste, onstuimige weken voor het congres deelnam aan de organisatie. Toch was dit voor mij voldoende om enthousiast te raken over de LOVAH en haar doel om aankomende huisartsen met elkaar te verbinden.

Tijdens de opleiding zijn de terugkomdagen alleen met je eigen cohort, waardoor er weinig interactie plaatsvindt met studenten van andere jaren. Gezamenlijke activiteiten geven bij uitstek een kans om hier verandering in brengen, maar helaas had de LOVAH geen afdeling in Twente omdat de huisartsopleiding in Twente een dependance is van het Amsterdamse VUmc. Regelmatig krijgen we mails van de LOVAH VUmc met uitnodigingen om deel te nemen aan activiteiten in Amsterdam, maar ondanks meerdere herinneringen aan de logistieke uitdagingen die Twentenaren ondervinden om daaraan mee te doen, kregen we de LOVAH VUmc niet echt in beweging om daarin te veranderen. Daarom heb ik samen met drie collega-studenten besloten daar zelf verandering in te brengen door een LOVAH afdeling in Twente op te zetten.

Wat doet LOVAH Twente?

Het idee van LOVAH in Twente is om toekomstige huisartsen met elkaar in contact te laten komen door zowel sociale als medisch inhoudelijke activiteiten. De eerste activiteit die we organiseerden vond plaats in maart. Dit was de LHK Pubquiz, waarbij de LHK-toets (Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets) op een alternatieve (leuke) manier geoefend kon worden onder genot van een hapje en drankje. In april organiseerden we een interactieve workshop door Xpert Clinics over hand- en polsklachten, waarbij lichamelijk onderzoek en injecties geoefend konden worden onder begeleiding van plastisch chirurgen. Beide activiteiten werden al goed bezocht door de HAIO’s uit alle jaarlagen.

Uiteindelijk is het voordeel van een groot netwerk natuurlijk niet alleen de sociale binding en gezelligheid, maar ook alle kennis die gedeeld kan worden. Daarnaast is een huisarts steeds minder solistisch, en kan men bovendien als groep een sterkere stem laten horen dan alleen. Mede daarom hebben we de commissie inmiddels met twee nieuwe commissieleden aangevuld, en zijn we volop bezig met het plannen van nieuwe activiteiten. Hiermee hopen we het enthousiasme dat er nu leeft door te zetten, en in de toekomst met nog meer toekomstig huisartsen te kunnen delen!

Nieuwsgierig geworden naar de LOVAH Twente? Volg ons op Instagram@lovah_twente

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja