Zorginnovaties in Twente

Professionalisering van de zorg schuilt voor een deel in nieuwe technieken en daarnaast vooral in een goede samenwerking tussen zorgpartijen. Nieuwe technieken worden in Twente steeds beter benut. En laten we in Twente die samenwerking nu goed in de vingers hebben! Hierbij een korte impressie van de innovaties in de regio op het gebied van beeldbellen, oog-, jeugd- en thuiszorg.

Beeldbellen groeit

Het aantal consults via beeldbellen stijgt. En hoewel het natuurlijk altijd beter kan, gaat het nu al goed. Het werkt heel makkelijk via een app, met een beveiligde verbinding. Dat is allemaal geborgd. Patiënten met een zichtbare klacht zoals een wond, vlekken of uitslag kunnen er gebruik van maken. Het is ter ondersteuning van de triage. Maar ook huisartsen kijken mee als dat nodig is. En het werkt. Uit de resultaten blijkt dat van de mensen die beeldbellen 60 à 70% niet naar de post hoeft te komen. Dat betekent minder consults voor de huisartsen, maar ook de patiënt heeft er baat bij. Die hoeft niet heen en weer.

Eyeopener en echte eyeopener

Een andere innovatie in Twente is Eyeopener. We werken dan met een optometrist. In de regio Almelo zijn dat er twee, één in het ziekenhuis en één in de stad. Een arts stuurt patiënten met specifieke oogklachten eerst naar de optometrist. Met goede resultaten. 80% hoeft dan niet naar de oogarts. Dubbel goed nieuws. Want hierbij geldt geen eigen risico voor de patiënt en het helpt mee om de wachtlijsten voor de oogarts op te lossen.

Jeugdzorg: in Twente doen we dat samen (met de gemeente)

Zoals iedereen weet is er veel veranderd in de jeugdzorg. Er zijn er veel financiële problemen. In Twente wordt dit ‘getackeld’ door een goede samenwerking met de gemeenten. Elke coöperatie maakt zodoende gebruik van de Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd (POG GGZ jeugd) en in Almelo van ‘de wijkcoach in de praktijk’. Uniek is dat hiermee het hele gebied gedekt is. Het is toch een nieuw domein voor huisartsen. De gemeente betaalt voor een medewerker in de huisartsenpraktijk, die daar de jeugdzorg voor z’n rekening neemt. De eerste zorgvraag wordt dan gegeven en patiënten worden direct naar de goede vervolg-zorgverlener doorverwezen. En het werkt. In Rijssen bijvoorbeeld blijkt dat nu dat er minder verwijzingen zijn naar de relatief dure tweede lijn.

Thuiszorg prima geregeld

Wat ook mooi is in het FEA gebied (Almelo en omstreken) is de samenwerking tussen de drie grote partijen voor thuiszorg, Zorgaccent,Trivium Meulenbeld en Carint. Hierop is het ‘in Twente doen het we het samen’ ook heel goed van toepassing. Het zou makkelijk zijn om in concurrentie te zijn op allerlei fronten, maar dat is niet aan de rode. Patiëntenzorg staat centraal.De FEA praat, als het over ouderenzorg en kwetsbare ouderen gaat, met alle drie. Dat werkt voor iedereen heel fijn. Er is geen gedoe. En dat is ook voor de huisartsen belangrijk.

Meer lezen over de inzet van Verpleegkundig Specialisten in Twente? Bekijk dan dit artikel over VS/PA. Andere vragen? We beantwoorden ze graag!

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja