Het goede nieuws voor de regio is, dat de huisartsenopleiding van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum volgend jaar in zijn dependance in Hengelo een extra ‘klas’ begint. Jonge dokters kunnen er terecht om het vak te leren. Tot nog toe was er maar een instroomkans in het jaar, namelijk in maart.
Wind in de zeilen
Vanaf 2022 mag Hengelo in september beginnen met een tweede groep. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf eind december melden. „Hier zitten we al jaren op te azen”, zegt Nijhof. „Het is echt een overwinning. Wie zich nu aanmeldt voor maart en bij de toewijzing van de plekken buiten de boot valt, moet een jaar wachten. Straks is er een tweede kans na een half jaar. Het risico dat kandidaten voor een andere regio kiezen wordt kleiner.”
Het lijkt erop dat de regio in meerdere opzichten de wind in de zeilen heeft. De klas van maart 2022 zit al vol met veertien aanmeldingen. „Zoveel aanmeldingen hadden we de laatste jaren nooit”, zegt Rob Corsten, coördinator en docent van de medische opleiding in Hengelo. „Mogelijk is dit het gevolg van de gevoerde campagne”, zegt de oud-huisarts uit Hengelo. „Op allerlei manieren proberen we jonge dokters deze kant op te krijgen. Daar gaan we mee door. In januari is voor basisartsen en co-assistenten weer een bijeenkomst in het Vestzaktheater. Dokters en opleiders vertellen hoe het is om hier te leren en te werken.”
Corona mogelijk gunstig?
Nijhof en Corsten vragen zich af of de corona-epidemie ervoor zorgde, dat meer dokters voor Twente kiezen. Online werken wordt steeds makkelijker. Dat laatste kan de partner van de dokter doen besluiten om mee te verhuizen naar de regio. Dat huizen in Twente in vergelijking met de Randstad goedkoop zijn, kan ook meespelen.
Landelijk zijn jaarlijks 850 opleidingsplekken voor huisartsen te verdelen over het land. Omdat afgestudeerden vaker de voorkeur geven aan de grote steden, krijgen die volgens Corsten verhoudingsgewijs altijd te veel plekken. Twente heeft recht op 22 plaatsen. Maar die werden tot nog toe nooit ingevuld, vanwege de gebrekkige belangstelling. De tweede klas in september gaat alleen door als zich minimaal acht kandidaten melden.
Onrechtvaardig
De opleiding in Twente was tot nog toe de enige in Nederland met slechts een instroommogelijkheid per jaar. De jonge arts Nina Oldejans uit Enschede vond dat onrechtvaardig en zei dat in mei van dit jaar klip en klaar in een interview in deze krant. Oldejans wilde in september met de opleiding beginnen in Hengelo. Dat kon niet. Als alternatief ging ze naar Zwolle, de dependance van Groningen UMC die ook enkele opleidingsplekken in Hengelo heeft.
Langs deze ‘omleiding’ kwam ze terecht in de praktijk van Maike Righart in Overdinkel. Opleider Rob Corsten zegt dat het interview met haar er mede toe leidde dat er een tweede instroommogelijkheid komt. „Fantastisch”, reageert Oldejans. Ze is inmiddels vanuit Utrecht terugverhuisd naar haar geboortestad Enschede. „Ik heb het uitstekend naar mijn zin in Twente en kan elke dokter aanraden om in deze fijne regio aan de slag te gaan.”
BRON: Tubantia, 06-12-2021