HENGELO – De campagne voor meer huisartsen in Twente werpt eindelijk vruchten af. Dit jaar begint een recordaantal van twintig jonge dokters aan de opleiding in Hengelo. Het tekort is er niet mee opgelost, maar het helpt wel.
Er is dinsdag taart geserveerd in de Huisartsopleiding Twente van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. „Wij bestaan als dependance sinds 2002”, zegt coördinator Stefanie Gerritzen. „Maar nooit eerder was er zo’n hoge instroom als in 2022.”
Eindelijk erkenning
Meestal zijn het er tien per jaar. De helft, in vergelijking met de huidige, dus een rijke opbrengst. Dat er nu zoveel zijn, komt omdat beginnende artsen dit jaar voor het eerst op twee momenten in het jaar kunnen instromen. In maart en in september. Hengelo was van alle ruim tien opleidingslocaties de enige met alleen in maart een nieuwe klas met eerstejaars.
Voor een tweede instroommoment werd lang gelobbyd. Dat is eindelijk gehonoreerd. Het voelt als erkenning, zegt de inmiddels gepensioneerd coördinator Rob Corsten van de dependance. Hij maakte zich er al lang hard voor. Maar hij tempert ook het optimisme. Dat er een tweede instroomt is betekent niet dat het huisartsentekort in Twente nu wordt opgelost, zeggen Corsten en voorzitter Marieke Nijhof van de Huisartsenkring Twente.
Stefanie Gerritzen van de huisartsenopleiding in Hengelo. © Lars Smook
„Wie nu met de studie begint is pas over drie of vier jaar klaar. Velen nemen niet gelijk zelfstandig een praktijk over. Ze beginnen als waarnemer. Dit betekent dat ze niet verplicht ’s avonds, ’s nachts en in het weekend diensten draaien”, zegt Marieke Nijhof.
Dit zijn ‘blijvers’
„We blijven de komende jaren met een gat zitten. Er zijn nu artsen die met pensioen willen. Maar ze hebben geen opvolger.” Op de website huisartsintwente.nl staan zestien vacatures. Dat getal vertekent de werkelijkheid. Meer dokters zoeken een opvolger, omdat ze over twee of drie jaar willen stoppen. Die plaatsen nu geen vacature.
Het positieve aan de hoge instroom is dat de dokters in opleiding direct inzetbaar zijn. In het eerste jaar werken ze drie of vier dagen in een bestaande praktijk in Twente. Ook in het derde jaar zijn ze bijna volledig inzetbaar bij patiënten. Een ander voordeel is dat de jonge dokters waarschijnlijk in Twente blijven.
„Het zijn twintigers die vaak hier vandaan komen. Ze zijn al wat gesetteld, hebben een partner, soms een eigen huis en kinderen. Ze leren door in de regio waar ze zich daarna vestigen”, zegt Gerritzen.
Pim gunt iedereen een dokter
Pim Bodar knikt. De jonge, in Twente geboren dokter, is in september aan de opleiding in Hengelo begonnen. „Ik wil hier blijven en heb bewust voor mijn geboortestreek gekozen. Het is belangrijk dat er genoeg huisartsen zijn voor alle Twentse patiënten.”
Zijn klasgenoot Lize Neuman kiest ook bewust voor de regio. „Juist omdat hier schaarste heerst. Je hebt in Twente aanzienlijke kans dat je op termijn een eigen praktijk kunt overnemen. In de Randstad is dat maar de vraag. Daar is een overschot aan huisartsen. Verder koos ik voor Hengelo, omdat je hier gelijk behoorlijke verantwoordelijkheid krijgt. Alle handjes aan het bed zijn welkom. Je wordt niet als extra poppetje ingezet om alleen maar productie te draaien.”
Bron: Tubantia woensdag 12 oktober 2022