Het was de natuur, de ruimte, de betaalbaarheid van de woningen, de mentaliteit van de mensen en de rust die haar naar Twente lokten. Maar het had ook zomaar de Achterhoek kunnen zijn. Cynthia de Vries, huisarts, verruilde onlangs haar huisartspraktijk op Aruba voor een vestiging in Vriezenveen.
“Patiënten zijn overal hetzelfde. Maar de omstandigheden waarin je het huisartsenwerk moet doen maakt het hier zo verschillend. Beter ook. Ik ben erg blij met mijn overstap en de hulp die ik daarbij heb gehad. Zonder mijn praktijkmanager Gerlinde Kleinjan en de Federatie Eerstelijnszorg Almelo, en dan vooral Lonneke Brok, was de overgang nooit zo soepel verlopen. Zo’n vraagbaak gun je iedereen,”, zegt Cynthia lachend.
Huisarts Cynthia (L) en praktijkmanager Gerlinde zijn blij met elkaar. In no time hebben ze een drukke praktijk overgenomen en voortgezet.
De hulp en steun van Cynthia’s praktijkmanager Gerlinde Kleinjan bleek onontbeerlijk. Door haar kon de praktijk snel worden vlot getrokken en konden de eerste patiënten worden geholpen. Bij een ‘normale’ overgang van de ene naar de andere huisarts duurt dit proces een klein jaar, in de Vriezenveense situatie werd dit in enkele maanden gepropt. Drie weken na inschrijving bij de Kamer van Koophandel was de praktijk open. En het werkt!
Huisartsen in Twente
De Vries had zich al eerder gemeld bij Huisartsen in Twente. Ze wilde het Caraïbische eiland gedag zeggen. “Ik had echt moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Moest her en der extra klussen doen om financiële rond te komen. Echt bizar. Ik hoef geen dikke portemonnee maar een beetje waardering is wel op zijn plaats. Ook het leven is hier veel betaalbaarder. Op zo’n eiland, hoe mooi ook, wordt alles geïmporteerd waardoor alles schreeuwend duur is. Dus naast een fijne praktijk is ook mijn kwaliteit van leven er behoorlijk op vooruit gegaan. Patiënten zijn overal hetzelfde. Veel mensen willen gerust gesteld worden. Dat geldt voor zieken en niet-zieken. Want ook de zieken wil vooral niet-ziek zijn.”
Gerlinde Kleinjan solliciteerde eerder bij de voorganger (huisarts Schram) van De Vries. Ze was doktersassistent en volgt de opleiding tot praktijkmanager. Toen Cynthia aangaf de praktijk te willen overnemen, hebben ze welgeteld 1 keer met elkaar gebeld om kennis te maken. Gerlinde gaf haar wensen aan en Cynthia bood haar die kans. Dus naast een nieuwe plek voor de huisarts was de nieuwe praktijkmanager van start gegaan.
Smeerolie in huisartsenpraktijk
“Ik regel eigenlijk alle niet patiëntgebonden zaken,” vertelt Gerlinde enthousiast. “Ik heb contact met de zorgverzekeraars, meld ons aan bij instanties die je nodig hebt als je een praktijk start en regel veel ICT-zaken. Daarmee ontlast ik de huisarts die er primair voor de patiënten moet zijn. Ik bel, mail, en netwerkwerk me een slag in de rondte. Dat moet ook. Werkprocessen moeten soepel verlopen, we willen deel uit maken van de benodigde netwerken”.
Volgens Cynthia kan het niet zonder die hulp. “Natuurlijk kan je het zelf doen als je genoegen neemt met lange werkweken. Dat houdt niemand vol. Zeker in een land als Nederland waar alles over-geregeld en over-geadministreerd is. Gerlinde is mijn rechterhand in de praktijk, ze zorgt dat alles gesmeerd loopt.”
De wet- en regelgeving waaraan een huisarts in Nederland moet voldoen is veel uitgebreider dan op Aruba. BIG-registratie, E-herkenning, WTZA, AGB-codes, het lijkt niet op te houden. Het is raderwerk waar geen handleiding bij wordt geleverd. De hulp van FEA werd dan ook dankbaar aanvaard.
“FEA kent de weg in zorgland. Het was vaak onze kompas bij de koers die we moesten varen. FEA wist precies wanneer er druk op bepaalde processen gezet moest worden en waar je juist de druk wat moest verminderen om het einddoel te behalen. Dat liep vlekkeloos. Nooit deden we tevergeefs een beroep op Lonneke Brok. Ze stond ons met raad en daad bij. Dat is zo’n geruststelling in een periode dat er al zoveel op je afkomt. Een baken van rust en overzicht.”
Fijn team
De praktijk van Cynthia de Vries is berekend op de toekomst. Naast Gerlinde werken er doktersassistentes, een praktijkondersteuner GGZ, praktijkondersteuner somatiek en een Verpleegkundig Specialist. Het team is opmerkelijk snel op elkaar ingewerkt. Slechts binnen enkele weken vielen de puzzelstukjes in elkaar en ontstond er een vlot-lopende praktijk. “We gunnen elkaar wat, spreken dingen naar elkaar uit en geven elkaar vrijheid. Het moet een beetje betijen allemaal, op elkaar inwerken,” weet Gerlinde. “Als we de opstartfase door zijn willen we verder bouwen. Investeren in verdere kwaliteitsverbetering. Optimaliseren van processen, teambuilding. Dat gaat helemaal goedkomen.”
Weg met de regeldruk
Cynthia pleit voor een versimpeling van de wet- en regelgeving bij het overnemen van een praktijk. “Dat geeft zo’n enorme drempel. Ook voor waarnemers van praktijkhouders bijvoorbeeld. Ik denk dat als we dat eenvoudiger kunnen maken. De regeldruk kunnen verminderen, er ook veel meer waarnemers beschikbaar zouden komen. Dat houdt mensen gewoon tegen. En het is zo’n prachtig mooi vak, dat zou je met iedereen willen delen.”
“Het is een spannend avontuur en voelt als een warm bad,” zegt Cynthia de Vries. “Je kan alleen maar hopen dat een proces zo gaat lopen. Met dank uiteraard aan Gerlinde, de FEA-Lonneke Brok, maar toch ook de Hagro (Huisartsen Groep-Vriezenveen). Ze waren er altijd als je ze nodig had. In een fijne sfeer, laagdrempelig. Fijn dat het er is. Dat maakt ook dat ik me zo senang voel op mijn nieuwe plek. En anders hadden ze de 2500 patiënten over hun eigen praktijk moeten verdelen,” lacht ze. “Fijn dat het zo is geregeld.”