Digitale verwijzingen, declaraties, Office 365, het elektronisch patiëntendossier en nu VIPlive. Waar de een er z’n hand niet voor omdraait, is het werken met deze systemen voor de ander een dagelijkse worsteling. Gelukkig zijn er in alle huisartsenpraktijken digicoaches om daarbij te helpen én hebben we in Twente een Chief Nurse Information Officer: Sofia Bosch. “Hoe handiger je erin wordt, hoe meer werkplezier het oplevert.”
Ben jij van de categorie ‘ik heb niet eens een muis nodig, want ik doe alles met sneltoetsen’? Of vind je het stiekem al lastig om een Word-bestand om te zetten naar pdf? En als er een nieuw systeem wordt geïntroduceerd, ben je dan enthousiast en benieuwd of raak je ervan in de stress?
Een digitaal vaardig team
Om tegenwoordig goed mee te kunnen in de maatschappij, moet je enigszins om kunnen gaan met digitale omgevingen. En in veel sectoren, zoals de zorg, wordt er nog een stuk meer van mensen gevraagd op dat gebied.
Ook in onze huisartsenpraktijken is digitale vaardigheid essentieel. Zorgverleners en patiënten willen er zeker van zijn dat alle persoonlijke informatie goed beschermd is. Die zekerheid is belangrijk voor het onderlinge vertrouwen. En ook voor de praktische ondersteuning van de huisarts, bijvoorbeeld met medische apparaten, is een digitaal vaardig team heel belangrijk.
Digicoaches in de huisartsenpraktijk
Om de digitale vaardigheid van medewerkers te verbeteren, is een paar jaar terug de digicoach geïntroduceerd in de zorg. Dat is een praktijkmedewerker die een cursus heeft gevolgd om collega’s te kunnen helpen bij digitale uitdagingen en nieuwe systemen. Denk bij huisartsenpraktijken aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS), VECOZO en het nieuwe VIPlive. Eigenlijk is een digicoach dus een soort BHV’er, maar dan voor digitale zaken.
Het bewustzijn van het belang van digitale veiligheid in huisartsenpraktijken is enorm toegenomen sinds de komst van de digicoach. De apparatuur wordt moderner, er wordt steeds meer beveiligd gemaild en minder papier gebruikt en de praktijkmedewerkers reageren enthousiast op de ‘digitips’ van de digicoaches.
‘Als we ze goed gebruiken, leveren ze tijdwinst op’
We zijn blij en trots om te kunnen zeggen dat bijna alle huisartsenpraktijken in Twente inmiddels een digicoach in de gelederen hebben. En op de meeste plekken weten collega’s hen ook te vinden als ze tegen problemen aanlopen. Toch is hier ook nog veel winst te behalen.
“Digicoaches geven bij ons aan dat collega’s soms terugvallen in oude gewoontes”, vertelt Sofia Bosch. “Verouderde computers kunnen ook een probleem zijn, of huisartsen die zelf niet mee willen in de ontwikkelingen. Wat we veel horen, is dat mensen zeggen dat het te veel tijd kost. Maar die systemen zijn natuurlijk bedoeld om processen te verbeteren. Als we ze goed gebruiken, leveren ze tijdwinst op.”
Samen de schouders eronder
Bosch is Chief Nurse Information Officer (CNIO) voor huisartsenpraktijken in Twente. Samen met een Chief Medical Information Officer (CMIO) en een Chief Information Officer (CIO) ondersteunt zij de digicoaches bij hun werk. “Dat doen we onder meer door tips te delen op HA-web, een maandelijks online inloopuurtje en een paar keer per jaar organiseren we een fysieke bijeenkomst.”
Bosch ziet dat er veel animo is onder de digicoaches om kennis en ideeën uit te wisselen. Bij de laatste bijeenkomst kwamen tientallen coaches uit Twente samen. “Ik merk dat het gevoel van ‘samen de schouders eronder’ hier heel sterk is. Het zijn allemaal types die niet graag op de handen zitten en met oplossingen komen. We merken ook dat de digicoaches hun collega’s echt bewuster maken van het belang van digitale veiligheid.”
Weten wat er speelt
Digitale systemen moeten het werk van zorgverleners makkelijker en efficiënter maken. Maar dat is niet altijd het geval. Dat komt onder meer doordat nieuwe ontwikkelingen vaak van bovenaf worden doorgevoerd en daarbij de stem van zorgverleners niet altijd goed wordt gehoord. Terwijl dat toch degenen zijn die ermee aan de slag moeten.
Ook daar zet Bosch zich voor in. Ze zorgt dat de ideeën en zorgen van praktijkmedewerkers worden meegenomen in de besluitvorming op het gebied van digitale ontwikkeling. En daarin is de input die ze krijgt van de digicoaches onmisbaar. “Zij weten wat er speelt in de praktijk. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.”
Meer werkplezier
Als je wil weten hoe het met jouw digitale vaardigheden is gesteld, kun je de speciaal ontwikkelde zelftest voor praktijkmedewerkers doen. “We hebben die helemaal toegespitst op de huisartsenzorg. Praktijkmedewerkers kunnen die invullen en krijgen direct feedback: wat heb ik op orde, en waar heb ik nog moeite mee? Voor de digicoaches wordt zo ook duidelijk waar ze mee aan de slag moeten.”
De betrokkenheid van Bosch en alle digicoaches zal ongetwijfeld zijn vruchten af gaan werpen en voor meer digitaal vaardige praktijkmedewerkers zorgen. “En hoe handiger je daarin wordt, hoe meer tijd en werkplezier het oplevert. Want zorgverleners moeten hun tijd kunnen besteden aan dat wat ze het liefst doen: zorg verlenen.”