Arts in Opleiding aan het woord: Pascal de Vries over hoe maak je je eigen opleiding op maat

Een stuk geschreven door huisarts in opleiding in Twente – Pascal de Vries.
Hij beschrijft hoe je je eigen opleiding tot huisarts op maat kunt maken.
Fijn om te lezen dat netwerken dus nieuwe kansen biedt.

Je maakt je eigen opleiding. Dat is de filosofie die ik al sinds mijn coschappen voor ogen houd. En als je ergens de ruimte krijgt om je eigen opleiding te maken, dan is dat wel in Twente.

Sinds deze maand ben ik gestart aan het derde en laatste jaar van mijn huisartsopleiding. Tijdens dat derde jaar krijg je als AIOS de kans om een differentiatie te volgen. Daarmee kun je extra verdieping zoeken op een gebied waar je interesse ligt.

Er zijn momenteel elf verschillende differentiaties te volgen, met uiteenlopende onderwerpen. Sommige differentiaties zijn meer vakinhoudelijk, zoals Longziekten, of Bewegingsapparaat. Andere zijn juist vakoverstijgend, zoals Beheer en beleid, of Onderwijs maken en geven.

Al in het eerste jaar van mijn opleiding wist ik dat ik deze laatste differentiatie wilde gaan volgen. Het geven van onderwijs heeft mij namelijk altijd al geïnteresseerd. En ook als huisarts zijn er talloze manieren om je kennis over te brengen op anderen. Zo kun je als praktijkhouder coassistenten of AIOS opleiden, of als docent aan de slag gaan bij een geneeskundefaculteit of huisartsenopleiding. Het volgen van de differentiatie Onderwijs maken en geven, is daarbij voor mij een mooie eerste stap.

Er was alleen één probleempje. Tijdens deze differentiatie moet je onderwijs geven aan een geneeskundefaculteit, maar die heeft Twente niet. Ik zou hiervoor wel naar de faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam kunnen, maar ik bedacht een ander plan.

Ik heb contact gezocht met de opleidingsdirecteur en docenten van de studie Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente in Enschede. Samen hebben we gekeken wat voor onderwijs ik bij hen zou kunnen geven. Daarbij bespraken we niet alleen wat een interessant onderwerp voor mij zou zijn, maar vooral ook wat ik hen kon bieden. Zij zagen mijn ervaring vanuit de huisartsenpraktijk namelijk ook als een mooie toevoeging aan hun curriculum. Zo ontstond een samenwerking waarvan ik hoop dat die ook in de toekomst zijn vruchten zal afwerpen.

Deze differentiatie is nog niet eerder door een AIOS vanuit Twente gevolgd. Daardoor bevind ik mij continu op onbekend terrein, maar het biedt ook mooie kansen. In dit hele traject heb ik vanuit de huisartsenopleiding naast steun ook veel vrijheid ervaren. Dankzij hen kon ik er echt mijn eigen invulling aan geven. En dat is heel belangrijk; je maakt immers je eigen opleiding.

Pascal de Vries

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja