Huisartsen Paul van Rijn en Mirna Veenema.
Van Rijn nam onlangs de huisartsenpraktijk Bellavista in Almelo over. Samen met zijn vrouw Mirna Veenema bestiert hij nu een praktijk met ongeveer 3.500 patiënten. ”We konden het niet over ons hart verkrijgen dat veel mensen zonder huisartsenzorg dreigden te komen zitten. Dus hebben we vol overtuiging deze stap genomen,” vertelt huisarts Paul van Rijn.
De praktijkovername kende een opvallend vlot verloop voor de toen in Vriezenveen praktijk-houdende Van Rijn. Met behulp van de zittende manager, die hen door de regels en voorwaarden loodste en een zorgverzekeraar die financiële hulp bood op het moment dat er van een formele praktijkovername nog geen sprake was, werden alle plooien gladgestreken. Samen sterk, de schouders eronder en denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen en bezwaren.
Verstoken van huisartsenzorg
Van Rijn: ”Er werd verbaasd naar ons gekeken toen we binnen de toenmalige maatschap aangaven een stap te willen zetten. Zowel mijn maatschap, als die van mijn partner was uitstekend georganiseerd. Er was een manager die veel zaken regelde waardoor de dienstdoende artsen zich vooral op de medisch-inhoudelijke zaken konden richten. En tóch hebben we die stap gezet. Omdat huisartsenzorg meer is dan een goedlopende praktijk, aardige verdiensten en vakinhoudelijke ontwikkelingen. Mensen dreigden verstoken te raken van huisartsenzorg, dat was voor ons veel belangrijker. En nee, er was bij ons geen enkele twijfel.’’
Er zijn in Twente vijf huisartsenorganisaties die samenwerken onder de paraplu van HuisartsenZorg Twente. Voor de komende jaren zijn in het gebied Almelo-Tubbergen-Hardenberg-Hellendoorn-Rijssen drie huisartsen nodig. Het gaat om een gebied met 212.000 inwoners. In dat gebied zijn 65 huisartsenpraktijken met 100 praktijkhouders. Eén van die huispraktijken is Bellavista in Almelo. Bellavista werd gerund door twee huisartsen. Eén van de artsen ging met zijn 68-jaar met pensioen. De andere arts gaf aan ook te willen stoppen. En daarmee kwam deze praktijk zonder huisartsen te zitten.
”We konden het niet over ons hart verkrijgen dat veel mensen zonder huisartsenzorg dreigden te komen zitten. Dus hebben we vol overtuiging deze stap genomen.”
Happy manager
Daarnaast ging ook de manager van Bellavista met een welverdiend pensioen. Samen met de kersvers aangenomen nieuwe manager konden veel zaken overgedragen en ingeregeld worden. “In de aanloop naar de overname was hun samenwerking goud waard. Vraagstukken als de positie en financiering van de zorgconsulenten binnen de praktijk, de assistenten en de ICT-processen uitzoeken is een hele klus. Je hebt machtigingen nodig om bestanden over te nemen, zaken moeten digitaal worden ingeregeld. Door samen te werken, naar elkaar te luisteren, zijn we daar snel en op een goede manier uitgekomen. Een huisartsenpraktijk managen is echt iets anders dan huisarts zijn,’’ aldus Van Rijn.
FEA en THOON
Ook was er steun van de huisartsenorganisaties FEA, de Federatie Eerstelijnszorg Almelo en THOON, de Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland. Door die samenwerking kunnen veel mooie dingen tot stand worden gebracht. Van Rijn: ”Het is hierdoor ook mogelijk om commerciële partijen buiten de deur te houden. Dat zijn partijen die met relatief weinig inspanningen een behoorlijke vergoeding krijgen. Dat verdienmodel past niet bij de zittende huisartsenpopulatie in Oost-Nederland. Aan korte vragen van patiënten kan relatief meer geld worden verdiend dan aan dementerende mensen of patiënten met een chronische aandoening. Maar zo werkt dat wat mij betreft niet.”
Er is een tekort aan huisartsen in Twente. Door slim met elkaar samen te werken binnen allerlei organisaties wordt het pas-afgestuurde artsen aantrekkelijk gemaakt om hier hun vak uit te oefenen. Uit onderzoek blijkt dat pas-afgestudeerden niet graag hun opleidingsplaats verlaten. Groningen, Nijmegen, Utrecht blijven populaire woonplaatsen, ook na een studie. De huisartsopleiding van het AmsterdamUmc heeft gelukkig al jaren een dependance in Twente. De AIOS staat ingeschreven bij het AmsterdamUmc, maar volgt de opleiding in Twente. Veel artsen willen daarnaast bij voorkeur parttime werken en jonge artsen vinden het van belang dat er een baan voor hun partner in de omgeving aanwezig is. Bovendien staat het houden van een eigen praktijk voor veel jonge dokters synoniem voor gedoe. Verantwoordelijkheid voor praktijk en personeel, de administratieve lastendruk en het integreren van werk in een privéleven als de praktijk vanuit huis wordt gevoerd. Goede ondersteuning vanuit een huisartsenorganisatie kan in de praktijk veel verlichting bieden.
Netwerken
Van Rijn en zijn partner voelen zich nu senang door de plek die ze innemen in verschillende netwerken. Lijn 1-2 van het ZGT, Zorgnet-Oost, collega huisartsen. “We stonden er echt niet alleen voor. Dat was een fijn gevoel. Ook de huisartsen in het gebied waren ons goed gezind. Ze waren opgelucht dat er een oplossing voor een dreigend probleem kwam. Het uitsmeren van de patiëntenpopulatie over de bestaande huisartsen was een weinig aanlokkelijke gedachte voor velen. Door die samenwerking, het samen-kijken, komen bijzondere dingen tot stand. Menzis besloot bijvoorbeeld onze praktijk al financieel te ondersteunen zonder dat we formeel een praktijk waren. Dat zijn echt de lichtpuntjes die je in een gecompliceerd proces kunt gebruiken.”
“Er is hulp. Veel hulp door verschillende instanties. Dat maakt deze regio ook zo mooi. Dat meehelpen en meedenken koester ik.”
Noaberschap
Van Rijn roemt het Twentse Noaberschap. De helpende hand. Het is een lijn die hij van harte omarmt en wil voortzetten. “Als jonge arts is het goed om te weten dat je niet alleen de organisatorische en managementuitdagingen aan hoeft te gaan. Er is hulp. Veel hulp door verschillende instanties. Dat maakt deze regio ook zo mooi. Dat meehelpen en meedenken koester ik. Waarom zouden wij een praktijk in bijvoorbeeld Mariaparochie die het moeilijk heeft niet kunnen ondersteunen, of een praktijk in Rijssen. Samen houd je het hoofd boven water.”
Hij verwacht daarnaast veel van de Physician Assistant (PA) en de Verpleegkundig Specialist (VS) die in steeds meer praktijken een rol hebben. Daarnaast is het organisatorisch handiger om met meer mensen te werken dan een solo-praktijk te voeren. “Daar pakken FEA en THOON hun rol. Er is managementondersteuning. Iedereen moet daar nog wat aan wennen. Het heeft tijd nodig, maar het is een must. Als je als nieuwe, jonge huisarts parttime aan de slag wil en niet bij de praktijk hoeft te wonen, dan is alle ondersteuning welkom. In Twente is dat gewoon goed voor elkaar!”