Nieuwe spoedpost opent maandag bij ZGT Hengelo

Eerst nadenken. Wat zou het mooi zijn als ook die laatste 10 procent van de patiënten voortaan belt en niet onaangekondigd aan de balie verschijnt. Het levert minder druk en betere zorg op in de nieuwe Spoedpost Huisartsen, die maandag samen met de Dienstapotheek open gaat in het Hengelose ziekenhuis.

De weg was lang. Des te groter is de tevredenheid over het eindresultaat, zegt Jacqueline Noltes (55), directeur van de Huisartsendienst Twente Oost. Donderdag wordt de Spoedpost Huisartsen officieel geopend. Maandag draait de dienst samen met de Dienstapotheek voor het eerst op de nieuwe locatie, de voormalige Spoedeisende Eerste Hulp in ZGT in Hengelo.

Het is bijna niet voor te stellen, maar de gezamenlijke Spoedpost voor Huisartsen uit Hengelo, Borne en de Hof van Twente (minus Markelo) bestaat nog maar  dertien jaar. Daarvoor regelden de huisartsenpraktijken allemaal zelf hun avond- en weekendbezetting.

Bron: https://www.tubantia.nl/hengelo/nieuwe-spoedpost-opent-maandag-bij-zgt-hengelo~a490cd83/

Overkant

Sinds 2006 is er de gezamenlijke spoedpost, in het witte gebouwtje aan de Aletta Jacobslaan aan de overkant van de parkeerplaats van het ZGT. „Niet ideaal, we zochten al sinds 2012 naar een nieuwe plek in het ziekenhuis.” De beslissing van het ZGT om de acute zorg  te concentreren in Almelo en de planbare zorg in Hengelo, leidde tot  het sluiten van de spoedeisende eerste hulp van het ziekenhuis.

„Daarmee ontstond een nieuwe situatie”, zegt Noltes. „Gelukkig hebben we nu met veel steun van zorgverzekeraar Menzis en het ZGT nu toch een prachtige voorziening gekregen in het ziekenhuis.”

Dienstapotheek

Op die plek opent maandag ook de nieuwe Dienstapotheek, een samenwerking van twaalf apothekers uit de regio. „We zijn heel blij met onze nieuwe plek”, zegt directeur Antonella Bortolussi (54). „We zijn ondersteunend voor de huisartsen, maar mensen kunnen hier ook zonder afspraak binnenlopen als ze buiten winkeluren receptvrije middelen nodig hebben. Mocht iemand vergeten zijn zijn medicijnen bij de eigen apotheek op te halen, die hebben we hier ook, maar wel in een beperkter assortiment en het gaat dan wel van je eigen risico af.”

 Gratis parkeren

Op de nieuwe locatie beschikt de post over meer ruimte, gratis parkeren voor patiënten en betere voorzieningen. „Het is toch wel fijn dat je na een voetbalblessure niet meer de parkeerplaats van het ziekenhuis heen en weer hoeft over te strompelen als er een foto gemaakt moet worden”, zegt Noltes. Ook is er op de nieuwe plek vaker een (extra) verpleegkundige aanwezig.

Toch wel fijn dat je na een voetbal­bles­su­re niet meer de parkeer­plaats hoeft over te strompelen naar het ziekenhuis.

Druk neemt toe

Toch blijft de druk op de voorziening toenemen. „We vragen iedereen daarom dringend eerst te bellen. Dan weten we ook of het wel verstandig is dat men hier komt, of dat een ambulance beter is”, zegt Noltes. „Vraag jezelf eerst af of je met je klacht ook je eigen huisarts ’s avonds zou bellen. Kijk anders eerst op een goede app als thuisarts.nl.”

Een andere, niet onbelangrijke vooruitgang, is meer veiligheid voor het personeel. „Het veiligheidspersoneel van het ziekenhuis is straks ook bij ons aanwezig”, zegt Noltes. „Dat is toch wel heel prettig, want ook wij hebben te maken met toenemende agressie.”