Artsen in Twente en de Achterhoek scheutiger met zware pijnstillers? ‘Complete onzin’

ENSCHEDE – Huisartsen in Twente gaan net zo zorgvuldig om met het voorschrijven van zware pijnstillers als hun collega’s in de Randstad. Dat zegt Ingeborg van Lingen, voorzitter van de Huisartsenkring Twente. De suggestie dat hechtere sociale contacten in de regio het gebruik van zware medicatie zouden bevorderen noemt ze ‘complete onzin’ .

Van Lingen reageert namens haar collega’s op de uitspraken van de Leidse onderzoekers Albert Dahan en Eveline van Dorp. Die stelden eerder deze week dat huisartsen in grensregio’s als Twente en de Achterhoek makkelijker pijnstillers voorschrijven dan hun collega’s in de Randstad. Mede hierdoor zou het gebruik van zware medicijnen in Nederland de afgelopen jaren uit de hand zijn gelopen, met onder meer een verdubbeling van het aantal sterfgevallen als gevolg.

Van Lingen, zelf huisarts in Nijverdal, zegt met verbazing en ook irritatie kennis te hebben genomen van de uitspraken van Dahan en Van Dorp. „Ik herken me hier totaal niet in. Het is ook nergens op gebaseerd. Natuurlijk kom in je in een plaats als Nijverdal je patiënten makkelijker tegen bij de supermarkt of bij de bakker. Maar je denkt toch echt niet dat ik zo maar morfine toezeg omdat ik iemand toevallig ken van het hockeyveld?”

‘Nog zorgvuldiger’

Volgens de Nijverdalse huisarts zijn de relatief hechte banden in de kleinere gemeenschappen juist een reden om nog zorgvuldiger te zijn dan normaal. „Je kent de mensen, hun achtergronden. Hun kinderen zitten op dezelfde school als die van jou. Zware pijnstillers, waar het hier over gaat, zijn geen snoepjes. We weten allemaal dat het nare middelen zijn. Als ik iemand op straat slechter zie lopen, begin ik de volgende keer over fysiotherapie. Zware medicatie stel je juist zo lang mogelijk uit. Goede zorg staat altijd voorop.”

Je denkt toch echt niet dat ik zo maar morfine toezeg omdat ik iemand toevallig ken van het hockeyveld?

Huisarts Van Lingen

Harde cijfers?

Van Lingen zegt ook benieuwd te zijn naar harde cijfers over het gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en morfine in de regio. „Ik heb het onderzoek gelezen, maar ik vind ze nergens.” Als er al sprake zou zijn van een hoger gebruik, dan ligt dat volgens haar aan de samenstelling van de bevolking in grensgebieden als Twente, Drenthe en Groningen. „Die is wezenlijk anders. De onderzoekers zeggen zelf dat de meeste gebruikers vrouw zijn, alleenwonend, boven de 65 en te zwaar. Al die categorieën zijn juist in de randgebieden relatief oververtegenwoordigd.”

Zware pijnstillers

Dat het gebruik van zware pijnstillers onverantwoord hoog is, onderschrijft echter ook Van Lingen. „Dat kan iedere huisarts vertellen. We worstelen er ook allemaal mee. Ik ben ook heel blij dat het onderzoek dit aan het licht brengt.”

Binnen de Huisartsenkring Twente zijn er op dit moment al initiatieven om het probleem aan te pakken. Zo zijn de huisartsen in gesprek met de ziekenhuizen over de vaak zware medicatie na een operatie of opname. „Het hele beleid is er de laatste jaren op gericht geweest om mensen zo snel mogelijk naar huis te sturen. Vaak zijn er dan zware pijnstillers nodig om dat mogelijk te maken. Pijnklachten zijn twee dagen na een operatie nu eenmaal hoger dan na zes dagen. Hopelijk slagen we er samen met de ziekenhuizen in om een oplossing te vinden voor dat probleem.”

Bron: https://www.tubantia.nl/hellendoorn/artsen-in-twente-en-de-achterhoek-scheutiger-met-zware-pijnstillers-complete-onzin~a91bab33/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja