Ineens is tekort aan huisartsen in Almelo opgelost

‘Vijf nieuwe dokters beginnen dit jaar’

Het huisartsentekort in Almelo is opgelost. Voor alle dit jaar vertrekkende dokters zijn opvolgers gevonden. Daarmee is de dreiging dat duizenden inwoners zonder huisarts zouden komen te zitten afgewend. Voorlopig, althans. ‘We zijn hartstikke blij’, zegt directeur Snel van de Federatie Eerstelijnszorg Almelo (FEA).

Van de 34 huisartsen in Almelo stoppen er dit jaar vijf. Het vinden van opvolgers in de verschillende praktijken was lange tijd een groot probleem in Almelo. „Jonge artsen willen niet in Almelo werken”, verzuchtte huisarts Bernard Kral, een van de vertrekkers. Duizenden Almeloërs dreigden daardoor zonder huisarts te komen zitten. „Dat had zomaar gekund”, beaamt FEA-directeur Janke Snel, die ook de Centrale Huisartsenpost bestiert.

Zwart scenario afgewend

Er werd van alles geprobeerd om Almelo aantrekkelijker te maken voor dokters. Van digitale promotieplatforms tot wervingsacties. Niets hielp. „We maakten ons grote zorgen”, zegt Snel. Maar het zwarte scenario is vooralsnog afgewend. Voor alle vetrekkende huisartsen is inmiddels een huisarts gevonden. Daarbij gaat het om vijf dokters. „Voor het einde van dit jaar zijn ze alle vijf aan de slag in Almelo. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee.”

Opvolgers

Van Bernard Kral (die zijn beroep in Frankrijk voortzet) en Jan Rauws (pensioen) is bekend dat ze worden opgevolgd door Gulja van Klinken-Haliullina en Dietrich van Herwijnen. Welke drie huisartsen er dit jaar nog meer mee gaan stoppen, wil de FEA-directeur op dit moment niet kwijt. „Patiënten moeten daarover nog worden geïnformeerd. Dan worden ook de opvolgers bekendgemaakt.” Ze komen uit verschillende delen van het land.

De vraag dringt zich op hoe het ineens is gelukt die opvolgers te vinden? „Dat weet ik niet zo goed, zeg ik eerlijk. Een beetje geluk, misschien. Als FEA hebben we natuurlijk ook een rol gespeeld. Met vacatures maken we een filmpje voor op de website. We gebruiken ons netwerk”, zegt de FEA-directeur.

Vinger aan de pols

Voor nu is het huisartsentekort in Almelo opgelost. In de toekomst kan het probleem zich opnieuw voordoen, weet Snel maar al te goed. „De kans is groot dat er over twee of drie jaar opnieuw een tekort ontstaat.  Om dat te voorkomen gaan we inventariseren bij huisartsen wanneer ze van plan zijn te stoppen. Zodat we daar niet door worden overvallen. Want dan ben je te laat met het zoeken van een opvolger. Als FEA willen daar  in een vroeg stadium mee helpen. Op deze manier houden wij de vinger aan de pols.”

Dat gebeurt Twente-breed. Want ook elders in de regio dreigt een tekort aan huisartsen. Janke Snel zit in een Twentse taskforce die naar oplossingen zoekt.

Bron: Tubantia maandag 28 juni 2021

 

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja