Eind jaren 90 is hij gevlucht uit Irak en via omzwervingen in Nederland terecht gekomen. Al snel kreeg Ali en zijn gezin een verblijfstatus en een woning in Aalten. Hier bouwden ze opnieuw een toekomst op. Om zijn vak als arts weer uit te kunnen oefenen moest hij opnieuw de opleiding volgen. Eerst de basisopleiding tot arts, vervolgens als specialisme Huisarts. Na afronding van zijn opleiding heeft hij een paar jaar als waarnemer in de Achterhoek gewerkt. Ali had inmiddels kennis gemaakt met de Nederlandse cultuur, de mondige patiënt en de normen, waarden en wetten van zijn nieuwe thuisland.
Vanuit zijn opleiding kende hij een huisarts in Enschede. Zij attendeerde Ali erop dat er in Enschede een huisartsenpraktijk ter overname werd aangeboden. “Echt iets voor jou Ali” zei ze. “Leuk, dan worden we collega’s”. De praktijk van Hein Reinders Folmer was nog een klassieke praktijk, de huisarts werkte er samen met zijn vrouw. Ze kenden alle patiënten van wieg tot graf. De praktijk was gevestigd in een aanbouw van hun woonhuis. De assistente zat in een halletje. Ali was enigszins huiverig. Zouden de patiënten hem accepteren? Een buitenlander, moslim…… De vertrekkend huisarts gaf Ali een kans, deze heeft hij met beide handen aangegrepen. Vanaf dag één voelde hij zich welkom in de praktijk.
Inmiddels is de praktijk verhuisd naar een centrale locatie in de binnenstad van Enschede. Het team is uitgebreid naar 11 medewerkers. Maar waar Ali het meest trots op is, behalve zijn naambordje op de gevel, is het feit dat patiënten hem vertrouwen. Hij is dankbaar voor kans die hij heeft gekregen, dankzij de open mind van hem en zijn patiënten.