Huisartspraktijkhouder Anneloes Richters vertelt:
“Er is een groot huisartsentekort in Enschede.” “Enschede is niet gezellig om te werken.” “In Enschede is geen samenhang.”
Een aantal kreten die ik soms voorbij hoor komen. Ik moet zeggen, ik werk al heel lang met heel veel plezier in Enschede samen met mijn collega’s. Het klopt er zijn veel mensen die geen huisarts hebben (hoeveel is het best bewaarde geheim van Enschede, de getallen variëren van 800-8000). Het klopt de werkdruk kan hoog zijn. Maar vooral is het een mooie stad met heel veel enthousiaste huisartsen in alle soorten maten. De echte solist is er nog, meestal al aan het einde van de carrière en er zijn de laatste jaren een aantal nieuwe collega’s bij gekomen. Want ze zijn er wel hoor, de jonge dokters die een praktijk overnemen! Een aantal overnames staat nog op de planning. 3 solisten slaan ondertussen de handen ineen om hun praktijken overname-bestendig te maken.
Dus, een hei-dag, waarom dan eigenlijk? Omdat het soms zo druk is dat we in de waan van de dag niet verder komen dan brandjes blussen. Want die patiënt die voor ons zit in de spreekkamer, die is op dat moment het allerbelangrijkste. Maar dat betekent dat er te weinig tijd is voor goed overleg, maar ook voor grenzen stellen. Want de huisarts kan alles, of in ieder geval bijna alles. De grootste valkuil is dan ook alles te doen.
Goed geregeld dus door onder andere huisartsen Lisette van den Hende en Frank van Brenk i.s.m. de EHV, een dag op de hei, terwijl de patiëntenzorg op de huisartsenpost wordt waargenomen. Een dag waarin we onder de bezielende leiding van Dubois & partners eens overstijgend kunnen denken en bedenken hoe wij tegen het NONI probleem aankijken en andere relevante thema’s en wat onze oplossingen zijn. Want ja, de verzekeraar heeft zorgplicht, maar ook geen blik dokters. Waar we nadenken over hoe we willen samenwerken met de ketenpartners en ook met elkaar. Hoe kunnen we elkaar meer flexibiliteit geven. En natuurlijk, hoe we deze inspirerende dag een vervolg kunnen geven.
Maar ook om bij deze oplossingen de grenzen aan te geven en niet van alles probleemhouder te zijn.
Een dag van oplossingen dus, maar ook van gesprekken en bijpraten. Een goede lunch en om af te sluiten een borrel en diner. Er zijn in ieder geval 4 werkgroepen geformeerd welke i.s.m. SHT-THOON opvolging geven aan deze dag.
Nu door, de ingezette oplossingen implementeren en niet vergeten na het spreekuur ook nog te kijken wat we zelf nodig hebben als groep Enschedese huisartsen.