Een nieuw leven voor het oude Klokkenbelt in Almelo
ALMELO – Het had niet veel gescheeld of voormalig verzorgingshuis De Klokkenbelt aan de Vriezenveenseweg was gesloopt. Zo ver kwam het niet. Het eerste verzorgingshuis dat na de oorlog werd gebouwd in Nederland, krijgt een nieuw leven. Er wordt nu de laatste hand aan gelegd. „Prachtig, dat we dit voor Almelo hebben kunnen bewaren.”
De bewoners van InteraktContour zijn mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Dat kan door een ongeluk zijn veroorzaakt, maar ook door een ziekte of een beroerte. Ze wonen er permanent en voor de rest van hun leven. Met zo’n tachtig locaties is InteraktContour een bekende organisatie in de regio.
Prachtig dat we dit voor Almelo hebben kunnen bewaren
Jos Meijners, projectleider vastgoed Sint Joseph
Licht
Samen met vastgoedbeheerder Jean-Jacques Turlings van InteraktContour loop ik door het verbouwde pand. Af is alles nog niet, maar de meeste appartementen zijn al vrijwel klaar. Met een licht houtmotief op de vloer, een rolstoelvriendelijk keukenblok en hele ruimte douches. En ondanks dat het naoorlogse complex voorheen nogal donker was, straalt nu toch van alle kanten het licht naar binnen. De vele ramen geven zicht op de parkachtige omgeving.
Ook daar wordt al flink aan gewerkt. Graafmachines zijn bezig het terrein te egaliseren en de contouren die de landschapsarchitect heeft getekend, worden steeds duidelijker. Aan de achterkant is een centraal pleintje gemaakt. Daar komen ook nog een aantal verhoogde plantenbakken zodat de bewoners wat kunnen tuinieren.
Uitdunnen
Verder wordt aan de kant van de Vriezenveenseweg de begroeiing wat uitgedund, zodat er weer goed zicht komt de vernieuwde Klokkenbelt. De naam komt niet van de klok in de toren, maar van de klokkenfabrieken die vroeger in de buurt stonden. Niet op de huidige locatie, want daar stond voor de oorlog een grote villa die daar in 1865 door de familie Van Rechteren Limpurg is gebouwd en in 1935 weer werd gesloopt.
Appartementen
In het gerenoveerde complex komen totaal 66 appartementen voor InteraktContour. 48 Komen er in het centrale deel. Dat is voor de bewoners die de meeste zorg nodig hebben. In de vleugel van het pand komen 18 appartementen. Daar wonen de bewoners die wat meer zelfstandigheid aan kunnen. De bewoners komen voor het grootste deel uit de bestaande locaties aan de Burcht en de Catharinahof. In maart is de verhuizing naar hun nieuwe woonplek.
Gezondheidscentrum
De andere grote huurder van het pand is het nieuwe gezondheidscentrum. Drie huisartsenpraktijken (Rosarium, Noordrand en Sluitersveld) nemen er hun intrek, een apotheek (Sluitersveld), een fysiotherapeut (De Roskam) en een enkele zorgverlenende onderhuurders. De ruimtes zien er al vrijwel ‘af’ uit, zo blijkt uit de rondleiding van Jos Meijners, projectleider vastgoed van woningstichting St. Joseph. Bezoekers komen eerst langs de apotheek, de wachtkamer en lopen dan tegen de dwarsgeplaatste balie aan. Er zijn verschillende spreekkamers, behandelkamers en een klein laboratorium. Nieuw is dat er aan de buitenmuur van de apotheek een medicijnen uitgifteautomaat komt.
We hebben van een oud gebouw weer iets moois gemaakt. Waar vind je nog zo’n plek?
Jos Meijners, projectleider vastgoed Sint Joseph
Opening
Zodra alle werkzaamheden achter de rug zijn en iedereen op zijn plek zit, volgt er een officiële opening. Het enige deel van het complex dat dan nog niet is opgeknapt, is de voormalige kerkzaal. Daarvoor wordt nog een huurder gezocht. De verhuizing is gepland voor eind mei.
Een grappig detail in het hele verhaal is dat er vlak voor de verbouwing begon, nog filmopnames zijn gemaakt in het oude Klokkenbelt. Zeven dagen lang hebben Herman Finkers en Johanna ter Steege er opnames gemaakt voor de film De Beentje Van Sint-Hildegard. De film gaat op 12 februari in première. Wie dus nog wat beelden van het oude complex wil zien, kan in de bioscopen terecht.
Blij
Jos Meijners is heel blij met het resultaat. „We hebben van een oud gebouw weer iets moois gemaakt. Waar vind je nog zo’n plek? Op 2,5 hectare, in de stad, in een parkachtige omgeving. De Klokkenbelt is gered voor de sloop. Prachtig dat we dit voor Almelo hebben kunnen bewaren.”
Tekst bij VIDEO: De aannemer Gebr. Meijer uit Raalte lieten tijdens de verbouwing een drone rond het terrein vliegen.