Artikel Tubantia: Twentse dokters schieten Jonne en andere Enschedeërs zonder huisarts te hulp

Er is een reddingsboei voor de duizenden Enschedeërs zonder vaste huisarts. Sinds deze week kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk in de stad. Dokters uit heel Twente gaan daar diensten draaien. Het is de eerste keer dat zorgverzekeraar Menzis zoiets opzet in Nederland. Patiënte Jonne Janssen is er blij mee.

Honderd procent ideaal is de nieuwe praktijk niet, zegt mede-initiatiefnemer Marinka Hamstra van regionale huisartsenorganisatie SHT-Thoon. Maar er is nu in elk geval ‘iets’ voor de niet te benijden groep Enschedeërs. Voor medische spoedzorg overdag zijn ze eindelijk verzekerd van een dokter. Dat was jarenlang niet zo. Hamstra noemt het een tijdelijke oplossing. Intussen wordt gewerkt aan een plan voor de langere termijn.

Lange wachtlijst
De nieuwe praktijk is dus opgezet door onder meer Menzis en met steun van dokters uit heel Twente. De zorgverzekeraar betaalt het initiatief. Dat Menzis voor de allereerste keer in Nederland zo’n praktijk begint, illustreert hoe hoog de nood is. In totaal 1500 Enschedeërs staan bij een zorgverzekeraar op een wachtlijst voor een eigen dokter.

In werkelijkheid is de groep zonder eigen arts veel groter, omdat niet iedereen zich op een wachtlijst laat zetten. Eerdere schattingen gingen uit van enkele duizenden Enschedeërs. Die kunnen sinds deze week overdag dus terecht in de nieuwe voorziening aan de Beltstraat in de binnenstad, naast ziekenhuis MST. Het is hetzelfde onderkomen waar buiten kantooruren de huisartsenspoedpost zit.

‘Waar had ik heen gemoeten?’
„Dit is heel goed nieuws”, zegt Jonne Janssen. Vier jaar geleden verhuisde ze vanuit Almelo naar Enschede, maar ze staat bij geen enkele praktijk ingeschreven. „Dat is geen fijn idee, hoewel ik gelukkig nooit iets ernstigs heb gehad. Maar toch, stel dat dat wel was gebeurd. Waar had ik dan heen gemoeten?” Dat geldt niet alleen voor haar, maar voor veel meer burgers.

„We krijgen alleen maar positieve reacties”, zegt Monique Troost van de regionale huisartsenorganisatie SHT-Thoon over de eerste dag dat de nieuwe praktijk open was. Aan het begin van de middag waren al acht patiënten geholpen. „Eén van hen vertelde dat ze hier al vier jaar op wachtte. Ze kon zich nergens inschrijven.”

De nieuwe praktijk aan de Beltstraat wordt ‘gerund’ door huisartsen uit heel Twente. Ze kijken in hun agenda of ze zich vrij kunnen roosteren om diensten in Enschede te draaien. Maar ze helpen ook op een andere manier. Op een rustige dag in hun eigen praktijk laten ze extra patiënten uit Enschede naar hen toe komen.

Kogel door de kerk
Hamstra zegt dat de praktijk alleen open is voor spoedzorg. Enschedeërs zonder dokter kunnen niet zomaar binnenlopen, ze moeten eerst bellen. Patiënten van andere huisartsen die niet tevreden zijn over hun eigen dokter of een second opinion willen, kunnen er niet terecht.

Menzis is blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. Ze heeft lang aan het plan gewerkt, waar ook de gemeente Enschede bij was betrokken. Een eerste initiatief mislukte vorig jaar. Menzis vond geen huisartsen voor een nieuwe praktijk en beraadde zich op een andere opzet en aanpak.

„We denken dat het nu wel lukt, omdat heel Twente de schouders eronder zet”, zegt een woordvoerder van Menzis. Nadeel van de huidige oplossing is dat de patiënten nog steeds niet de persoonsgerichte zorg krijgen, die een vaste huisarts kan geven. Daarom wordt tegelijkertijd gewerkt aan een plan voor de langere termijn. Dat bestaat eruit dat in Enschede een nieuwe huisartsenpraktijk wordt gebouwd met vaste huisartsen. Het gaat nog minimaal een jaar duren voor die opengaat.

Dit staat los van Co-Med
De nieuwe praktijk staat volgens Menzis en SHT-Thoon los van de problemen met Co-Med. Dat is een commerciële huisartsenorganisatie met een vestiging in Enschede. Schuldeisers vroegen vorige week het faillissement aan van Co-Med. Dat werd afgewend, maar het wil niet zeggen dat Co-Med niet opnieuw in de problemen komt. Ze kampt met een artsentekort, net als de hele stad Enschede.

Bron: Tubantia (zie hier)

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja