Artikel: Glanerbrug zoekt nieuwe vaste huisarts: ‘Kom eens kijken, er staat een gespreid bedje’

Ruim een jaar geleden hielden zes huisartsen uit Glanerbrug praktijk Schipholt uit handen van grote, commerciële huisartsenketens. Ze voelden zich verantwoordelijk om de huisartsenzorg ‘goed te blijven regelen voor het dorp’. Alleen verloopt de zoektocht naar een nieuwe praktijkhouder of vaste huisarts moeizaam. “Je hebt hier de vrijheid om te ondernemen, maar je kan terugvallen op een prettige basis.”

Als Annelore Sanders (35) Jetske van der Bij (38) en Danielle Nijhuis (48) vertellen over hun werk in de huisartsenzorg in Glanerbrug is een lach geen moment ver weg en wordt de passie al snel voelbaar. Ze werken nu twee jaar intensief samen in een kleine huisartsengroep (Hagro) op het Gezondheidsplein Glanerbrug.

“Als vaste huisarts beteken je hier veel voor de mensen”, vertelt Jetske. “Ik heb op andere plekken ervaren dat een huisarts ook een doorschuifluik van de specialist kan zijn. Dat is hier niet het geval. We worden serieus genomen én gewaardeerd. Wekelijks krijgen we bedankjes als chocola, taartjes of bloemen. En we worden zelfs weleens in rouwadvertenties bedankt. Dat gebeurt echt niet overal.”

Sterke band met patiënten
De waardering en het vertrouwen zijn voor zowel Jetske als Annelore twee van de belangrijkste redenen om praktijkhouder te zijn. “De band met de patiënten is sterker en dat zorgt voor meer diepgang”, zegt Jetske. “Patiënten vertrouwen je meer toe en nemen sneller iets van je aan. Uit het feit dat mensen je serieus nemen, haal ik ook plezier.”

Annelore: “Toen ik net begon als huisarts en waarnemer was, gebeurde het weleens dat patiënten tegen wie ik had gezegd dat iets niet nodig was, een paar dagen later in de agenda stonden van mijn vader, die als praktijkhouder werkte. Als hij iets zei, geloofden ze het wel meteen. En dat snap ik ook wel. Als je de dokter goed kent, geloof je het toch sneller.”

Gezondheidsplein Glanerbrug
Sinds de verhuizing naar het nieuwe Gezondheidsplein Glanerbrug, nu twee jaar geleden, werken de huisartsen in het dorp nog intensiever samen. De vijf praktijken zitten sindsdien bij elkaar en bevinden zich op een plein waar ook een fysiotherapeut, apotheek, prikpost, de thuiszorg, de GGD en een verloskundige gevestigd zijn.

“Er is veel onderling vertrouwen en iedereen die binnen de praktijken werkt, heeft veel voor elkaar over”, vertelt Danielle, praktijkmanager van Schipholt en De Brug. “Het scheelt ook dat als er wat is, je zo naar elkaar toe loopt voor overleg. De sfeer is open en gezellig.”

Overname Schipholt
De onderlinge band is nog sterker geworden toen de praktijkhouder van Schipholt stopte. Om grotere, commerciële huisartsenketens buiten de deur te houden, besloten de overige zes praktijkhouders uit het dorp Schipholt in augustus 2023 over te nemen en op zoek te gaan naar een opvolger.

“We voelden allemaal een grote verantwoordelijkheid om de huisartsenzorg goed te blijven regelen voor de mensen in het dorp en bij commerciële ketens speelt geld toch een grotere rol”, zegt Annelore. “Bovendien zou onze Hagro-constructie eronder kunnen lijden. We zijn een groep met allemaal jonge dokters, die bijvoorbeeld tijdens vakanties elkaar helpen. En er is een vast team van assistentes die viereneenhalve dag per week de patiënten te woord staat en de huisartsen ondersteunen. Dat houden we graag in stand.”

Veel hengels in dezelfde vijver
Alleen is na ruim een jaar een nieuwe vaste huisarts nog niet gevonden. Jetske: “Er hangen heel veel hengels in dezelfde vijver. Dat maakt het moeilijk. Maar tegen iedereen die ook maar een klein beetje interesse heeft, zou ik zeggen: kom eens kijken. Je komt in een gespreid bedje. We zien dat veel mensen die hier komen, blijven plakken.”

Daniëlle: “Bijna iedere stagiair of nieuwe medewerker is enthousiast. Over de sfeer. Over het spiksplinternieuwe pand. Over de jonge huisartsengroep. We horen ook vaak dat ze zich gezien voelen hier. Dat is een mooi compliment.”

Gemeenschapszin
Bovendien hebben Glanerbrug en de inwoners veel te bieden, vertelt Annelore, die er geboren en getogen is. “De gemeenschapszin is hier nog groot. Er wordt van alles georganiseerd, ook voor kinderen. Het is een dorp waar je alles hebt van de stad, maar waar nog wel een dorpsgevoel heerst. En de populatie is heel divers. Van boeren bij wie je het gevoel hebt dat je ver terug gaat in de tijd en tot hoogopgeleide mensen.”

Nieuwe vaste huisarts
Veel is dus heel goed geregeld. Nu nog een nieuwe vaste huisarts of huisartsenduo. Dat mag iemand zijn die praktijk Schipholt wil overnemen, liever in dienst komt of in eerste instantie langdurig wil waarnemen. De werktijden zijn bespreekbaar. Mocht een waarnemer bijvoorbeeld om 9 uur willen starten, is dat ook te realiseren.

“De patiënten willen in elk geval graag weer een vaste dokter”, zegt Annelore. “We zoeken dus iemand die hier wil blijven en goed bij onze huisartsengroep past. Maar je hoeft niet direct de praktijk overnemen. Je kan daar ook rustig in groeien. Je hebt hier de vrijheid om te ondernemen, maar je kan terugvallen op een prettige basis.”

Interesse of meer weten? Klik dan hier voor de vacature.

Wil je een notificatie ontvangen wanneer we nieuwe vacatures en nieuws plaatsen? Klik op ja om je in te schrijven Nee Ja